GTIN`lerle Gümrük Beyanı Kolaylaşıyor

Çin, gümrükleme işlemleri için GS1 GTIN’i tanıttı.

Standartlarımızın, endüstriler ve hükümetler için hayatı nasıl kolaylaştırdığını, maliyetleri düşürdüğünü ve verimli süreçler sağlamak için önemli verilerin akıllı bir şekilde paylaşmasına yardımcı olduğunu görmek bizler için oldukça heyecan verici. Çin Gümrüğü ve GS1 Çin’in gümrük işlemleri için barkodlarımızın kullanılması hususunda aldığı son teşvik kararı gümrük katılım stratejimiz için önemli bir adımdır.
Çin Gümrüğü kısa bir süre önce tek pencere bildirim sistemi için bir GTIN (barkod numarası) raporlama işlevi sundu. Bu, GS1 barkodlarının gümrük işlemlerinde benimsenmesi için önemli bir adımı temsil ediyor ve standart ithalat / ihracat gümrük beyannamelerinin geliştirilmesine yardımcı oluyor.
İthal edilen ürünlerin denetimi daha kolay olacak ve sınır geçişleri daha verimli hale gelecektir. Tüm bunlar ithalatta dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin için oldukça önemli adımlardır.
Ticari mallar dünya çapında alınıp satıldığından, sınır geçiş prosedürleri endüstri için tedarik zinciri maliyetlerini arttıran önemli bir etkendir. 
Dünyadaki gümrükler, ticaret hacmindeki artış nedeniyle iş yoğunluğu altında ezilebilmekte ve bu yoğunluğa geleneksel denetim yöntemlerini kullanarak ayak uydurmaya çalıştıkları için zorlanmaktadırlar.Tüm bunlara ek olarak, artan yasal gereklilikler ticareti kolaylaştırmakla beraber vergi toplama ve yasadışı ticaretle mücadele etme baskısı da getiriyor.

GTIN'lerle gümrük beyanı kolaylaşıyor.

Bugün, ithal edilen bir ürün otomatik olarak tanımlanabilir. Bu ürüne  GTIN atanmışsa ve ürün bilgileri veritabanında mevcutsa sınıflandırma, menşe ülke, ürün özellikleri gibi bildirim öğeleri otomatik olarak tek pencere sisteminde görüntülenebilir.
 “GTIN ile yapılan bildirim”, işletmelerin manuel giriş yerine akıllı doldurma yoluyla bildirim formunu "bir saniye içinde" doldurmaları için kolay ve hızlı bir yöntem sağlar. Şirketler artık GTIN kullanarak akıllı otomatik doldurma özelliğinin faydalarından yararlanabilir. Bu, bildirim sürecini basitleştirir, hızlandırır ve doğruluğu artırır.

Asya Pasifik bölgesindeki sınır ötesi ticarete de fayda sağlayacak.

Temmuz 2018'de Çin Gümrüğü ile GS1 Çin arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Bu ikili daha sonra, birlikte bir ortaklaşa veri paylaşımı modeli oluşturdu ve gümrükleme sırasında barkodların benimsenmesini teşvik etti. Bu anlaşma, mevcut “GTIN ile Bildirim” uygulamasının temelini oluşturmaktadır.
Endüstri tedarik zinciri verilerinin standartlaştırılmış değişimi, APEC (Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu) bölgesindeki sınır ötesi ticareti dönüştürme potansiyeline sahiptir.
APEC tarafından finanse edilen pilot uygulamalar, küresel veri standartlarının; sınırda operasyonel verimliliği arttırabileceğini ve sınır ötesi ticaretteki maliyetleri azaltabileceğini göstermiştir. Sınır prosedürlerinin daha verimli hale getirilmesi gerektiğinden, söz konusu küresel veri standartlarının kullanılması - günümüzde özellikle önemli olduğu kanıtlanan-sorunsuz ve kolay bilgi alışverişini sağlamaktadır.